wrz 20, 2018
Stoiska na targowiskach i przeróżnych marketach, są po brzegi wypełnione owocowymi. Zarówno tymi powszechnie znanymi i konsumowanymi jak i nieco mniej porządanymi owocami egzotycznymi. Jedak mało co który smakosz egzotycznych smakołyków słyszał o owocu zwanym Caja.
Caja owoc – Owoce bezpestkowe
Caja owoc to żółty niewieli okrągły owoc z „dżungi” , który swoim wyglądem przypomina co nieco niewielką cytrynę. Można go też przyrównać do egzotycznego mango. Caja owoc w smaku jest bardzo pyszny, nieco kwaskowaty, soczysty oraz orzeźwiający. Te aromatyczne owoce bezpestkowe posiadają o wiele więcej witaminy C, niż powszechnie znane i uwielbiane pomarańcze. Posiadają też mnóstwo witaminy A oraz składniki mineralne takie jak; wapń, żelazo i błonnik. Owoce te zalecane są osobom chorym na cukrzycę.
Caja, to żółtko – złoty owoc, który znany jest również pod nazwą nerkowca zachodniego. Te owoce bezpestkowe są powszechnie spożywane w Brazylii, głównie w postaci świeżych soków. Caja to również popularny składnik smoothie, shake oraz drinków.
W naszym kraju można go kupić głównie w postaci mrożonego musu. Cena nie jest niska, ale produkt ten jest w stu porcentach naturalny. Nie zawiera żadnych konserwantów oraz sztucznych dodatków.