sie 27, 2017
Kiedy nie chce nam się gotować, bardzo często sięgamy po szybkie chińskie zupki. Ale czy warto je jeść?
Wartości odżywcze
Niestety zupki chińskie nie mają ich w ogóle. Takie danie składa się głównie z makaronu i kiedy spojrzymy na jego skład, okaże się, że wykonuje się go wyłącznie z mąki (i to tej białej, a nie zdrowej pełnoziarnistej), tłuszczu, soli i cukru. Taki skład nie ma w sobie nic dobrego dla naszego organizmu. Co więcej, ten makaron ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko poczujemy się po nim syci, ale to uczucie opuści nas w równie błyskawicznym tempie. Do makaronu dodaje się przecież jeszcze przyprawy, więc może one mają w sobie coś zdrowego? Niestety nie. Składają się one głównie ze wzmacniaczy smaku i soli. Zazwyczaj używa się do ich produkcji glutaminianu sodu, który nie ma zbyt dobrej opinii. Powoduje on silne migreny i zawroty głowy, bo ma on szkodliwe działanie na nasz układ nerwowy. Co za tym idzie, z zupkach chińskich nie ma niestety nic zdrowego i może lepiej spędzić trochę więcej czasu w kuchni i ugotować sobie wartościowy posiłek.